La importància del suport emocional

El suport psicològic s’acostuma a convertir en un pilar primordial al llarg del procés de decisió, execució i acceptació d’un tractament de reproducció assistida.

Com afrontar el diagnòstic d’infertilitat?

Al llarg de la història, en totes les cultures i els temps, el desig de ser pares ha estat una il·lusió compartida per moltes parelles. Un diagnòstic d’esterilitat o infertilitat marca el començament d’un procés generalment llarg i costós que pot causar un desgast físic, psíquic, emocional i social.

Els estudis científics suggereixen que les persones amb dificultats per concebre presenten nivells superiors d’ansietat, estrès i estat d’ànim depressiu, la qual cosa pot dificultar que afrontin adequadament cada una de les etapes del tractament. En aquests casos, pot ser molt beneficiós sol·licitar ajut psicològic per gestionar de manera eficaç aquesta etapa vital.

Quins sentiments poden aparèixer?

Quan un desig tan instintiu i profund es veu frustrat, poden aparèixer tot tipus de sentiments: sorpresa, negació, xoc, ràbia (“No pot ser que això ens estigui passant a nosaltres”), culpa i baixa autoestima (per haver ajornat la maternitat, per ser el membre de la parella que té el problema, etc), por i incertesa (“I ara què farem”), etc. No saber com fer front a un problema inesperat pot produir estrès i ansietat, que es poden sumar a la tristesa o, fins i tot, a la depressió per no poder complir aquell somni. A més, moltes vegades certs mites, prejudicis i idees irracionals estableixen falses relacions amb les causes de la infertilitat.

Gràcies als avenços mèdics, la majoria de les parelles pot veure complert el projecte de ser pares, encara que en algunes ocasions aquestes tècniques tenen limitacions. A vegades, caldrà repetir diversos cicles del tractament, a vegades serà necessari recórrer a la donació de gàmetes o, en el pitjor dels casos, s’haurà d’acceptar que la paternitat vindrà pel camí de l’adopció.

Cada persona respon a la infertilitat de manera diferent depenent de la seva situació particular, de les seves estratègies d’afrontament d’aquesta situació i de la seva personalitat. En tots els casos,el suport psicològic d’un professional pot ser de gran ajut.

Emocions durant el tractament

Sotmetre’s a un tractament mèdic produeix, en gairebé tots els casos, alteracions emocionals importants i estrès en els pacients, però en el cas dels tractaments per infertilitat, aquestes conseqüències es viuen amb intensitat especial.

Servei de Psicologia i Sexologia

El Servei de Psicologia i Sexologia del CIRH et pot ajudar a afrontar l’impacte emocional abans, durant i després del tractament de reproducció assistida.