L’edat

Embaràs en dones més grans de 35 anys

Els actuals canvis en els estils de vida, la situació laboral o la incertesa econòmica són alguns dels factors que han provocat que moltes parelles hagin ajornat la idea de ser pares. Per això, cada vegada és més habitual que les parelles decideixin posposar la seva maternitat i, mentre ho fan, els seus òvuls —les cèl·lules reproductores femenines— acusen el pas del temps, i disminueixen en nombre i en qualitat i es predisposen a més alteracions en l’ovulació. Tot això acaba per dificultar l’arribada d’un embaràs.

Així, en condicions normals i al cap d’un any de mantenir relacions sense protecció, una dona de 30 anys aconseguirà l’embaràs en el 75 % dels casos, mentre que, a partir dels 35 aquesta probabilitat disminueix fins al 66 % i, a partir dels 40, es redueix fins al 44 %. De fet, l’edat mitjana de les dones que vénen a clíniques de reproducció assistida per demanar ajut a experts en la seva cerca del desitjat embaràs ha augmentat en els darrers anys i se situa, actualment, entorn als 37, edat superior a la que es recomana per planejar el primer embaràs, que acostuma a estar entre els 28 i els 32 anys.

L’arribada de la menopausa als 45

A partir dels 45 anys, a més, arriba l’edat de la menopausa, en la qual la reserva ovàrica —el nombre d’òvuls dels quals disposa una dona— es minimitza, cosa que dificulta encara més l’arribada de l’embaràs de manera natural.

Així, l’edat de la dona serà un factor clau que es tindrà en compte per a l’elecció de la tècnica de reproducció assistida..

Existeixen altres factors relacionats amb l’edat

Juntament amb l’edat, hi ha altres factors que també influeixen en la recerca del fill, com són els relacionats amb els estils de vida, que poden provocar complicacions en el procés de ser pares. Tenir sobrepès, ser fumador, beure alcohol o dur una dieta desequilibrada poden tenir efectes adversos en la fertilitat.