Servei de Psicologia i Sexologia

Per poder abordar de la millor manera possible la situació emocional que comporta el camí a la maternitat, és bàsic un enfocament complet d’atenció als pacients que tingui en compte els aspectes psicològics d’ambdós integrants de la parella.

El Servei de Psicologia i Sexologia del CIRH et pot ajudar a afrontar l’impacte emocional abans, durant i després del tractament de reproducció assistida. Amb suport emocional i bona preparació mental, es pot reduir l’ansietat que es viu en aquests moments per afrontar amb garanties cada una de les etapes relacionades amb els processos de reproducció assistida. El nostre equip s’encarrega d’adaptar la psicoteràpia a la personalitat de cada pacient o parella i realitza sessions formatives a mida en tècniques cognitivoconductuals i també de relaxació i autocontrol emocional.

Suport emocional

L’objectiu d’aquestes pràctiques és ajudar a prendre consciència de la situació, acceptar el diagnòstic i seguir el tractament, abordar els símptomes d’ansietat o estrès, restaurar l’autoestima i millorar les dificultats de comunicació amb l’entorn (família, amics, relacions laborals) i amb l’equip medicosanitari. A més, és important fomentar hàbits saludables durant el tractament, cuidar la relació de parella gestionant adequadament possibles conflictes i, evidentment, tractar disfuncions sexuals d’origen psicològic (falta de desig, problemes amb l’excitació, disfunció erèctil, problemes en l’ejaculació, anorgàsmia o dificultats per aconseguir l’orgasme, dolor en les relacions coitals, vaginisme, etc.).

Amb aquestes sessions, els pacients es poden aprendre a relaxar, desenvolupar habilitats psíquiques (reestructuració cognitiva) i socials (comunicació assertiva, prevenció i control de respostes), així com superar i combatre l’estrès, conèixer-se millor i aprendre a afrontar situacions difícils. Mantenint una actitud positiva i l’ansietat sota control, s’integren en millors condicions en tot tipus de tècniques de reproducció assistida i, d’aquesta manera, és possible incrementar el percentatge d’èxit en els tractaments.