Anticoncepció masculina: la vasectomia

En què consisteix la vasectomia?

L’anticoncepció masculina és possible gràcies a la tècnica de la vasectomia, un mètode anticonceptiu quirúrgic que consisteix en la secció i lligadura dels conductes deferents per aconseguir que el semen ejaculat no contingui espermatozoides. És una tècnica molt consolidada que es realitza de manera ambulatòria, amb anestèsia local.

Una vegada realitzada la intervenció, s’han de deixar passar unes 30 ejaculacions per realitzar els seminogrames postvasectomia, i durant aquest període és aconsellable continuar utilitzant altres mètodes anticonceptius. Després d’aquest temps, es comprova la pèrdua de fertilitat.

La vasectomia és reversible?

La vasectomia pot ser reversible. Si un home vol recuperar la fertilitat, la pot revertir mitjançant una vasovasostomia, una intervenció quirúrgica amb la qual es tornen a unir els conductes separats per una vasectomia.

A més, els homes que es vulguin sotmetre a una vasectomia poden congelar el seu semen prèviament per si en un futur el necessiten. També es poden obtenir espermatozoides d’una biòpsia testicular per a posteriors tractaments de fecundació in vitro.